perjantai 14. elokuuta 2009

Sikainfulenssa Vol. 2


Taudin tilanne: Tauti jatkaa leviämistään, joten ehkä olisi pienen yhteenvedon aika, mikä tilanne on Suomessa tällä hetkellä. Suomessakin on varmistettu jo lähes 200 tapausta, pääosin tartunnat ovat tulleet ulkomaan matkalla, mutta joukkoon mahtuu myös muutama Suomessa saatu tartunta.

Euroopan tartuntatilannetta voi seurata Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Simo Frangen on sairastunut työmatkallaan, Linkki.

S-Ketjun kaupat suunnittelevat aukioloaikojen lyhentämistä, Linkki.

Kaksi puolustusvoimien 2009 saapumiserän alokasta on sairastunut tautiin. Molemmat tapaukset ovat olleet Utin Jääkärirykmentissä, Linkki1, Linkki2.

Leviämisen estäminen: Taudin leviämistä voi estää kolmella hyvin simppelillä tavalla: Pese kädet, yski/aivastele nenäliinaan/hihaan ja sairasta kotona! Näistä kaksi ensimmäistä sopii myös niille kenellä ei ole vielä tautia, eli huolehtii käsihygieeniastaan eikä anna kenenkään aivastaa/yskiä kohti tai päin (ja ehkä voi jopa kohteliaasti ilmoittaa että "aivasta/yski vittu hihaas" (: ).

Taudin leviämisen estämiseksi, monissa yrityksissä on jaettu ohjeita pandemiaan liittyen (linkki). Esimerkiksi valtio helpotti työntekijöidensä sairasloman saantia, kun työntekijä sairastaa infulenssaa. Nyt pelkällä puhelinsoitolla saa viikon saikkua (linkki). Valtion tahtolta myös arvioidaan, että sikainfulenssa riehuu pahimmillaan Suomessa loka-marraskuussa.

Ei kommentteja: